Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl: Problem z wydajnoscia asus K53SV - Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z wydajnoscia asus K53SV Jakich sterwonikow mi potrzeba ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14
  • Rejestracja Tue, 27 Dec 11

Napisano 06 January 2012 - 16:38

Witam!
Wczoraj kupilem laptopa Asus K53SV i5 2430m 2x2.4 GHz 8 giga pamieci RAM i karta geforce GT 540M 1gb. Wiele o nim czytalem i slyszalem ze da sie na nim pograc w najnowsze gry. Wlasnie w tym jest problem , gry chodza slabo , przycinaja sie. Testowalem Unreal Tournament 3 i Dawn of War 2: Retribution. Gry notuja dziwne spadki fps np z 60 robi sie nagle 15-20 i po chwili znowu 60. Jest to bardzo irytujace prosze o pomoc. Sciagnalem najnowsze sterowniki do karty graficznej , tak mi sie wydaje ze najnowsze oznaczone numerem 285.62. Nie sciagalem zadnych innych sterownikow. Czy moze to byc wina zasilacza? Dostalem 90-tke dolaczona do laptopa , czy moze sciagnac jeszcze jakies sterowniki ? Ogladalem duzo filmikow czlowieka ktory na tym lapku odpala Skyrim i Batlefielda3 na high przy czym ma okolo 30-40 fps i nie narzeka na zaciecia czy spadki fps. Co mam zrobic?? Z góry dziekuje za odp , pozdrawiam.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dawid1214 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Grupa Stali użytkownicy
  • Postów 175
  • Rejestracja Tue, 15 Nov 11

Napisano 06 January 2012 - 16:44

mój kolega miał podobnie w innych grach, i jak podłączył laptopa do zasilania i grał to normalnie chodziło spróbuj tak.
Jeżeli Ci pomogłem kliknij Dołączona grafika w prawym dolnym rogu

Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 17:03

Ciagle mam laptopa podlaczonego do zasilania jak jestem w domu. Moze mam za slaby zasilacz ? 90 to chyb malo ? moze wiecej ? Ile bys mi polecil ??
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804
  • Rejestracja Wed, 11 Nov 09

Napisano 06 January 2012 - 18:03

Dobra, dajcie sobie spokój z tymi filmikami, bo aż ręce opadają. W opcjach zasilania masz wydajność zaznaczoną "maksymalna"?? Pewnie jest to model z technologią nVidia Optimus, podczas grania rozumiem, że śmiga dedykowana grafa, tj. GF GT 540M?? Zasilacz nic nie ma do tego jeżeli jest sprawny, a zakładam, że jest.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 18:50

Wyświetl postUżytkownik Rafaello025 dnia 06 January 2012 - 18:03 napisał

Dobra, dajcie sobie spokój z tymi filmikami, bo aż ręce opadają. W opcjach zasilania masz wydajność zaznaczoną "maksymalna"?? Pewnie jest to model z technologią nVidia Optimus, podczas grania rozumiem, że śmiga dedykowana grafa, tj. GF GT 540M?? Zasilacz nic nie ma do tego jeżeli jest sprawny, a zakładam, że jest.

Na pulpicie klikam prawym przyciskiem myszy , wyskakuje mi opcja panel sterowania nVidia. Wchodze w to ustawiam opcje Wyreguluj ustawienia obrazu korzystajac z podgladu i tutaj mam ustawione na: Stosuj preferencje uzytkownika podkreslajac : wydajnosc. Potem wchodze w Zarzadzanie ustawieniami 3d. Preferowany proces graficzny mam ustawiony Wybor automatyczny. Filtrowanie tekstur w Ustawieniach globalnych jest ustawione na wysoka wydajnosc , filtrowanie tekstur wlaczone , maks liczba wstepnie renderowanych klatek = 3 , opytmalizacja watkowa : automatyczna , potrojne buforowanie wylaczone , przyspieszenie wieloekranowe : tryb wieloekranowy , synch. pionowa : wymus wylączenie , tryb zarzadzania energia : adaptacyjny , ujemna kompensacja poziomu szczegołow: zezwól , wygladzanie krawedzi - tryb : wylączone , wygladzanie krawedzi - korekcja gamma : wylączone , zamkniecie srodowiska : wylączone , filtrowanie anizotropowe : wylączone. Takie mam ustawienia globalne tej karty. Cos pozmieniac ? Z gory dziekuje za odp.
0

#6 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 20:25

Żeś się rozpisał...musiał bym mieć ten panel przed oczyma ;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 20:29

Wyświetl postUżytkownik Rafaello025 dnia 06 January 2012 - 20:25 napisał

Żeś się rozpisał...musiał bym mieć ten panel przed oczyma ;)

Jak wejsc w te opcje zasilania zeby ustawic ta wydajnosc na maksa ?. Moze wrzuce screena z tego panelu ? :P
0

#8 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 20:35

Możesz wrzucić kilka screenów na jakiś hosing fotek i dać same linki. Opcje zasilania masz w Panelu Sterowania ;)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 20:42

Ok znalazlem to tylko ze teraz jest problem. W panelu sterowania znalazlem te opcje z tym zasilaniem. Dałem opcje ze sprzetem i jest rubryczka wydajnosc wiec wchodze w nia daje zaawansowane i mam kolejna rubryczke Efekty wizualne i 4 opcje do wyboru : 1. Niech system windows wybierze optymalne ustawienia 2.Dopasuj dla uzyskania najlepszego wygladu 3. Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajnosci i 4. Niestandardowe. Na dole jest pelno opcji z tym ze jak dam dopasuj dla uzyskania jak najlepszej wydajnosci to wszystkie te opcje trzeba wybrac na nowo a ja zupelnie nie mam pojecia co wybrac ;p
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 20:47

Wyświetl postUżytkownik strAlik dnia 06 January 2012 - 20:42 napisał

Ok znalazlem to tylko ze teraz jest problem. W panelu sterowania znalazlem te opcje z tym zasilaniem. Dałem opcje ze sprzetem i jest rubryczka wydajnosc wiec wchodze w nia daje zaawansowane i mam kolejna rubryczke Efekty wizualne i 4 opcje do wyboru : 1. Niech system windows wybierze optymalne ustawienia 2.Dopasuj dla uzyskania najlepszego wygladu 3. Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajnosci i 4. Niestandardowe. Na dole jest pelno opcji z tym ze jak dam dopasuj dla uzyskania jak najlepszej wydajnosci to wszystkie te opcje trzeba wybrac na nowo a ja zupelnie nie mam pojecia co wybrac ;p

Tyle ze to sa chyba opcje dotyczace wygladu samego windowsa a nie opcje ktore poprawia wydajnosc karty graficznej w grach ;pp
0

#11 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 20:51

Wybierz opcje nr 3. Masz XP, ta?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 20:55

Opcje zasilania ---> zmien ustawienia zasilania z baterii i mam Plany pokazywane na mierniku baterii i 2 opcje do wyboru Power4Gear Entertainment i na dole to samo ;p jak wejde w zmien ustawienia planu to moge jeszcze zmienic zaawansowane ustawienia zasilania i wtedy faktycznie pojawia sie opcja zeby ustawic na wysoka wydajnosc. Dac tak ? bo mam jeszcze opcje oszczedzanie energii , power4gear Battery saving , power4gear entertainment , power4gear high performance , power4gear quiet office , wysoka wydajnosc i zrownowazony.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 20:55

Wyświetl postUżytkownik Rafaello025 dnia 06 January 2012 - 20:51 napisał

Wybierz opcje nr 3. Masz XP, ta?

Nie windows 7 Home Premium service pack 1

//Nie pisz postów pod postami, edytuj za pomocą opcji "edytuj".
//raf

0

#14 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 21:12

No to panel sterowania -> system i zabezpieczenia -> opcje zasilania i daj/zaznacz "wysoka wydajność".
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 21:15

Wyświetl postUżytkownik Rafaello025 dnia 06 January 2012 - 21:12 napisał

No to panel sterowania -> system i zabezpieczenia -> opcje zasilania i daj/zaznacz "wysoka wydajność".

Dziwne bo jak zaznaczam wysoka wydajnosc to nie moge nacisnac na zastosuj ;p i nie moge potwierdzic zmiany
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 21:19

Zaznaczylem ta wysoka wydajnosc ale nie ma zadnego zatwierdz ani zapisz zmiany ;p to mam po prostu zamknac te okienko i to sie juz automatycznie zmieni ? czy restart kompa ?
0

#17 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 21:20

No ta..
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 21:36

Niestety ustawienie na wysoka wydajnosc tez nic nie pomoglo ;p fps dalej ni z gruchy ni z pietruchy spada do 15-10 zebypo chwili znowu wejsc na 90. Dziwne to

//Jako, że jestem na dniach bardzo dobry to nie dam Ci warna jeszcze, ale do jasnej anielki "EDYTUJ" każdy post!!
//raf

0

#19 Użytkownik jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804

Napisano 06 January 2012 - 21:42

No to tak jak mówię zobacz czy w panelu nVidii masz ustawioną grafikę GF GT 540M...
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   strAlik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 14

Napisano 06 January 2012 - 22:43

Wyświetl postUżytkownik Rafaello025 dnia 06 January 2012 - 21:42 napisał

No to tak jak mówię zobacz czy w panelu nVidii masz ustawioną grafikę GF GT 540M...

No a jak to sie sprawda ;p daje prawym na pulpit wyskakuje mi Panel sterowania nvidia i no mam do wyboru procesor nVidia o duzej wydajnosc i zintegrowana karta graficzna ;p to daje na ten procesor nVidia o duzej wydajnosci i dalej nie ma poprawy.

Drogi adminie nie dawaj mi bana prosze ;p jak mam edytowac moje posty ;p przeciez potem nikt ich nie zobaczy bo nie bede na dle strony tylko pod moim starym postem nie ? :P

Smieszna sprawa ;p dla sprawdzenia ustawilem zeby dawn of war 2 retribution uruchumilo sie z tej zintegrowanej karty graficznie nie tej gt540m i uwaga na zintegrowanej karcie gra chodzi stabilniej na 45-35 fps nie ma zadnych spadkow ponizej gdzie na gt540m mialem spadki po 12-19 fps. O co tutaj chodzi ??

Robiłem testu programem 3dMark 2006. Zauwazylem dziwna rzecz gdy program zaczal testowac CPU to fps byl na poziome 1 w drugim tescie 2 i okropnie przycinalo ;p ledwo dotrwalem do konca testu , jest chodzi o karte to wszystko bylo ok , ale nie wiem czy testowana byla ta zintegrowana czy ta geforce gt540m wrzucam screeny z 3dmarka http://imageshack.us/f/33/test1oh.jpg/ , http://imageshack.us...24/test2ab.jpg/ i screen 3 http://imageshack.us...851/test3c.png/ . Powiecie mi co jest grane ?? To chyba wina procka skoro na jego testach mialem ciagle 1 fps.

Użytkownik strAlik edytował ten post 07 January 2012 - 00:42

0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1