Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl: Komputer resetuje się przy włączaniu, black screen, bad sectory - Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Komputer resetuje się przy włączaniu, black screen, bad sectory totalnie zwiariowałem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   SonAndros 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja Fri, 27 Jan 12
  • CPU:Core 2 Quad 2.40GHZ
  • Grafika:GeForce 8600GT
  • Płyta Główna:...
  • Zasilacz:...
  • Ilość RAM:4Gb

Napisano 27 January 2012 - 22:31

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu borykałem się z restartami komputera przy włączaniu. Przy ładowaniu systemu (vista) komputer potrafił się kilka razy włączyć i wyłączyć. Za którymś razem dopiero zaskakiwał i załadował się do końca. Nie ukrywam, że to bagatelizowałem, gdyż ciągle mnie nie ma w domu.
Dziś jednak nastąpił przełom. Odpalam komputer, kilka standardowych restartów i zamiast okna logowania, black screen z kursorem. Myśle sobie zawiesił się. Kilka razy go zresetowałem ale nie pomoglo. Komputer stawał po załadowaniu pasku z systemem. Odpalam tryb awaryjny (co troche potrwało przez restarty), włączyłem msconfig -> zakładka ogólne -> uruchomianie normalne oraz rozruch -> odznaczyłem bezpieczny rozruch. Cóż nie za wiele pomogło. Po raz kolejny tryb awaryjny. Wywaliłem sterowniki i wszystko co z tym związane od karty graficznej, podejrzewając, że to błąd nv4. Bez rezultatu. Za którymś razem włączył się automatycznie chdsk i zaczął sprawdzać sektory. Końcowy efekt to "drugi sektor ntsf jest nie do zapisania" i na tym się zawiesił. Kolejny reset. Komputer włączył się normalnie i załadował..... sterowniki od karty graficznej, które wywaliłem całkowicie z systemu ?!. Póki co działa normalnie. Pewien jestem, że gdy go wyłącze to znów zaczną się jaja. Wiem, że czeka mnie format. Chciałbym tylko wiedzieć, jak stabilnie go włączyć bym mógł dane przekopiować. Boję się, że blue screen, który też się pojawia zrobi mi znów dowcip. Wie ktoś w czym może być problem ?. Stawiam na dysk twardy
Nadmienie, że o ile system się włączy to nie oznacza, że wszystko sprawnie działa. Potrafi nie załadować sterowników audio/video, problemy z uruchomioną przeglądarką, która notabene nie jest w ogóle uruchomiona, raporty o błędach gg, nie działająca myszka/klawiatura/połączenie sieciowe i inne kwiatki. Masakra

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

parametry komputera:

Intel core 2 quad q6600 2.40GHz
Geforce 8600gt
4gb ram ddr2
dysk gigabyte 500gb
vista 32bit sp2
poza jedną partycją 500gb C: nie mam innych. Wszystko jest na jednym dysku :/
Zasilacz dodam później bo niedawno go wymieniałem i zapomniałem
płyte główną sprawdze everestem i dodam dalsze dane

proszę o jakieś porady

edit:
po wywaleniu sterow od gpu komputer pracuje bardzo szybko. Wydajnosc jakby byl nowy. Zaliczyl tylko jeden restart. Sam nie wiem o co chodzi

Użytkownik SonAndros edytował ten post 28 January 2012 - 14:43

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   BTXXL 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Grupa Stali użytkownicy
  • Postów 161
  • Rejestracja Sat, 04 Feb 12
  • CPU:i2500K@4400Mhz B2
  • Grafika:2xEvga GTX590 HC2 -SLI
  • Płyta Główna:MSI P67A-GD65 B3 LGA1155
  • Zasilacz:Neteq AMS Zero 700W
  • Ilość RAM:8gb OC

Napisano 04 February 2012 - 23:18

Albo totalnie zniszczona instalacja windowsa (np. przez wymuszone resety lub inne brutalne wylaczenia systemu)
albo uszkodzony dysk.
Sprawdz sam dysk pasujacym programem diagnozy, ktory oferuje kazdy producent dyskow (oczywiscie do wlasnych modeli)

~greetz~

btxxl
~ greetz ~
copyright by btxxl
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1