Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl: Assembler środowisko programowania - Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Assembler środowisko programowania

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mavi 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Grupa Stali użytkownicy
  • Postów 102
  • Rejestracja Mon, 14 Nov 11

Napisano 30 January 2012 - 19:04

Witam

Chciałem zacząć naukę programowania w Asemblerze jakie narzędzia do tego potrzębuję? Procesor 64 bitowy system 32 bitowy.
Czy ma znaczenie jaki wybrać kompilator jeśli posiadam procesor 64 czy 32 bitowy?

Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   MarcoMarc 

• Bike Masakrator
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 721
  • Rejestracja Wed, 23 Sep 09
  • CPU:I5 750
  • Grafika:HD 5850
  • Płyta Główna:Asus LX P7P55
  • Zasilacz:CHIEFTEC 600W
  • Ilość RAM:12 GB

Napisano 31 January 2012 - 07:51

Zrobię lekkiego OFFtopa, dlaczego akurat masz zamiar uczyć się assemblera?
Bo oprócz faktu, że będziesz się mógł pochwalić, że go znasz to teraz jest totalnie bezużyteczny.
C/C++/JAVA/VB/
ASP. NET/VS
PL/SQL - ORACLE
SAP ERP
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Crowman 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Postów 143
  • Rejestracja Mon, 30 Jan 12
  • Miasto:/dev/null
  • CPU:Core 2 Duo 2 GHz P7350
  • Grafika:GT130M 512 MB DDR3
  • Ilość RAM:4GB

Napisano 31 January 2012 - 08:24

Ale na wszystkich uczelniach IT go uczą... czyli jednak taki bezużyteczny nie jest....
Poza tym podstawy assemblera przydają się przy systemach wbudowanych.
Host@Notebook: Debian -> Guest: Windows 7 -> RDP@home: Windows 7
0

#4 Guest_mikele_*

• Grupa Goście

Napisano 31 January 2012 - 09:22

Cytat

Witam Chciałem zacząć naukę programowania w Asemblerze jakie narzędzia do tego potrzębuję? Procesor 64 bitowy system 32 bitowy. Czy ma znaczenie jaki wybrać kompilator jeśli posiadam procesor 64 czy 32 bitowy? Pozdrawiam
Ostatni raz pisałem coś w assemblerze wieki temu więc co do wyboru kompilatora niewiele jestem w stanie pomóc. Assembler jest na konkretną architekturę procesora więc ma znaczenie czy kompilator jest na 32 czy 64 bitowy procesor.  Przy okazji programowałeś już w jakimś języku wyższego poziomu? Według mnie zaczynanie od assemblera to wyjątkowo słaby pomysł, bo musisz mieć sporą wiedzę na starcie na temat architektury procesora, na który piszesz oprogramowanie.

Cytat

Zrobię lekkiego OFFtopa, dlaczego akurat masz zamiar uczyć się assemblera? Bo oprócz faktu, że będziesz się mógł pochwalić, że go znasz to teraz jest totalnie bezużyteczny.
C i Assembler to podstawowe języki programowania systemów wbudowanych. Pytanie czy kolega ma na tyle samozaparcia, żeby programować na tak niskim poziomie:)

#5 Guest_mikele_*

• Grupa Goście

Napisano 31 January 2012 - 09:23

Cytat

Witam Chciałem zacząć naukę programowania w Asemblerze jakie narzędzia do tego potrzębuję? Procesor 64 bitowy system 32 bitowy. Czy ma znaczenie jaki wybrać kompilator jeśli posiadam procesor 64 czy 32 bitowy? Pozdrawiam
Ostatni raz pisałem coś w assemblerze wieki temu więc co do wyboru kompilatora niewiele jestem w stanie pomóc. Assembler jest na konkretną architekturę procesora więc ma znaczenie czy kompilator jest na 32 czy 64 bitowy procesor. Przy okazji programowałeś już w jakimś języku wyższego poziomu? Według mnie zaczynanie od assemblera to wyjątkowo słaby pomysł, bo musisz mieć sporą wiedzę na starcie na temat architektury procesora, na który piszesz oprogramowanie.

Cytat

Zrobię lekkiego OFFtopa, dlaczego akurat masz zamiar uczyć się assemblera? Bo oprócz faktu, że będziesz się mógł pochwalić, że go znasz to teraz jest totalnie bezużyteczny.
C i Assembler to podstawowe języki programowania systemów wbudowanych. Pytanie czy kolega ma na tyle samozaparcia, żeby programować na tak niskim poziomie:)

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MarcoMarc 

• Bike Masakrator
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 721
  • Rejestracja Wed, 23 Sep 09
  • CPU:I5 750
  • Grafika:HD 5850
  • Płyta Główna:Asus LX P7P55
  • Zasilacz:CHIEFTEC 600W
  • Ilość RAM:12 GB

Napisano 31 January 2012 - 11:10

To, żę uczą czegoś na studiach to nie znaczy, że się przydaje ;p

Fakt assembler do systemów wbudowanych się przyda ale bardziej na C bym stawiał ;)
C/C++/JAVA/VB/
ASP. NET/VS
PL/SQL - ORACLE
SAP ERP
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mavi 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Postów 102
  • Rejestracja Mon, 14 Nov 11

Napisano 01 February 2012 - 11:54

Tak programowałem trochę w C, C++ i Pascalu.
Czyli jak mam 64 biotwy procesor to mogę użyć 32 bitowego systemu i 32 bitowego kompilatora? Czy muszę system i kompilator 64 bitowy?
0

#8 Guest_mikele_*

• Grupa Goście

Napisano 01 February 2012 - 12:05

Cytat

Tak programowałem trochę w C, C++ i Pascalu. Czyli jak mam 64 biotwy procesor to mogę użyć 32 bitowego systemu i 32 bitowego kompilatora? Czy muszę system i kompilator 64 bitowy?
Jeśli mówisz o procesorach używanych w PCetach, to tak. Większość procesorów 64 bitowych (jeśli nie wszystkie) zapewnia pełną zgodność z architekturą 32 bitową. Oczywiście w takim przypadku nie wykorzystasz możliwości jakie daje Ci architektura 64 bitowa, ale do nauki nie ma to najmniejszego znaczenia.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Hazio 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja Fri, 16 Mar 12
  • CPU:2.10
  • Ilość RAM:3

Napisano 16 March 2012 - 17:37

Polecam pisanie wstawek asemblerowych w np. Turbo pascalu.
Przykład:
program nwd;
uses crt;
var x,y:word;
function nwd(a,b:word):word;assembler;
label petla,koniec, a_wieksze ;
asm
mov ax,a
mov bx,b
petla: CMP AX,BX
JE koniec
Ja a_wieksze