Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl: Problem z laptopem LENOVO - Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z laptopem LENOVO

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   sweyer 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 06 Feb 12

Napisano 06 February 2012 - 17:18

Witam , mam taki mały, a w zasadzie dużo problem. Mam laptopa Lenovo (Lenovo 3000 N500 4233 33G) średnio co 5-10 min uruchamia mi się wentylacja (nie wiem jak powiedzieć) głośno, wtedy cały komputer mi ścina. Nie wiecie co to może być? Dzięki ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   komor555 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3
  • Rejestracja Wed, 11 Jan 12

Napisano 06 February 2012 - 22:22

Laptopy mają to do siebie, że mogą się mocno nagrzewać. Opisana przez Ciebie sytuacja to prawie na pewno efekt właśnie takiego nagrzania - laptop obniża wtedy taktowanie procesorów i ogólną wydajność (dlatego się "przycina") oraz przełącza wentylator na wyższe obroty, w celu zmniejszenia swojej temperatury. Jest to absolutnie normalne, bo w ten sposób ogranicza ryzyko uszkodzenia podzespołów, ale jeśli w jakikolwiek sposób przeszkadza, to jest kilka rozwiązań:

1. Możliwe, że do układu chłodzenia dostały się duże ilości kurzu, zależnie od czasu użytkowania i środowiska w jakim pracował. W takim wypadku dobrze by było go rozkręcić i wyczyścić wentylator i ewentualne radiatory. Może to jednak unieważnić gwarancję, więc radzę sprawdzić jej warunki i ważność, przed przystąpieniem do operacji. Warto też zaopatrzyć się w pastę termo przewodzącą i, jeśli laptop jest stary, wymienić ją. Najtańszą pastę można kupić za 7zł, starcza na mniej więcej 2 użycia.

2. Jeśli grzeje się z czystym układem chłodzenia i nową pastą, to gorzej. Wtedy można obniżyć jakimś programem taktowanie procesora CPU i/lub GPU, co powinno zmniejszyć wydzielanie ciepła, kosztem wydajności komputera. Będzie pracował stabilnie, bez "przycinania", ale wolniej. Najprościej jest to osiągnąć poprzez przełączenie planu zasilania na oszczędzanie energii (panel sterowania, opcje zasilania, albo bateryjka w systrayu, koło zegara). Zużywa on wtedy mniej energii, a mniej energii, to mniej ciepła.

3. Można też zainwestować w podkładkę chłodzącą, oczywiście odpowiednią dla swojego modelu laptopa. Nie warto kupować taniej chińszczyzny, bo widziałem kilka przypadków, w których działały one odwrotnie do swojego założenia.

4. Jeśli laptop często pracuje na kolanach, brzuchu, czy prześcieradle, to powinno się zadbać o jak najlepsze udrożnienie kratek wentylacyjnych w obudowie, a nie zatykać je własnym ubraniem.

5. Alternatywą dla podkładki chłodzącej są dwie grube książki. Chodzi o to, żeby laptop miał więcej przestrzeni powietrznej pomiędzy spodem obudowy, a blatem biurka. Tak więc kładzie się się dwie książki o zbliżonej do siebie grubości pod obydwoma skrajami boków laptopa, w wyniku czego laptop stoi wyżej. Trzeba się też upewnić, że książki w takiej pozycji nie zatykają kratek wentylacyjnych.

6. Pomóc może też wyjęcie zaślepek ze wszystkich portów/złącz i otworzenie napędu CD. Wtedy laptop będzie miał więcej przewiewu.

A jeśli to NIE JEST wina zbyt wysokiej temperatury pracy, to nie mam pomysłów.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Qblack_pl 

• Zainteresowany użytkownik
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 53
  • Rejestracja Tue, 20 Sep 11

Napisano 03 March 2012 - 12:02

W powyższym poście masz w zasadzie wszystko dobrze wyjaśnione. Jeżeli jednak miałbym wybierac miedzy podkładką chłodzącą a grubymi książkami,to wybieram to pierwsze. Możesz zmierzyć poziom temperatur specjalnym programem,wtedy będziesz wiedział czy aby na pewno się nie przegrzewa.
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1