Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl: ESET NOD32 Antivirus - Forum komputerowe - www.ForumKomputerowe.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ESET NOD32 Antivirus Pytanie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Chile Willow z Zephyr 

• Zainteresowany użytkownik
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 46
  • Rejestracja Thu, 26 Aug 10

Napisano 03 September 2010 - 19:35

Mam pytanie: Posiadam antywirusa Eset Nod32. I teraz tak, czy muszę mieć firewalla i antyspyware'a?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dar55 

• Volvomaniak
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 6359
  • Rejestracja Sat, 26 Sep 09
  • CPU:E6750@3400
  • Grafika:8600GTS
  • Płyta Główna:FOX P35A
  • Zasilacz:CHEIF
  • Ilość RAM:2

Napisano 03 September 2010 - 19:40

antywirus jak nazwa świadczy to anty - wirus czyli do ochrony przed wirusami
firewall - to zapora przed ataki ludków (tak w skrócie )
warto mieć AV + firewalla , bo to dwie różne rzeczy
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafaello025 

• Weteran forum
  • Grupa Supermoderator
  • Postów 7804
  • Rejestracja Wed, 11 Nov 09

Napisano 03 September 2010 - 20:00

To zależy...lepiej mieć AV + Firewall:) Ale ja mam tylko Noda32 + raz na jakiś czas skany Malwarebytes Anti-Malware. I jest okey.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Shadow Defender 

• Anti-Logger
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjaciel forum
  • Postów 1122
  • Rejestracja Tue, 01 Sep 09

Napisano 03 September 2010 - 20:31

Witam,

Oprogramowanie antywirusowe pobiera szczepionki na wszelkie wirusy/malware w tym spyware , tak więc nie potrzebna jest dodatkowa ochrona przeciw spyware. Dawniej oprogramowanie antywirusowe nie radziło sobie z tego typu infekcjami dlatego też powstała pewna lista programów antyspywarowych .

Firewall jest niezbędnym elementem bezpiecznego systemu. Tak - powinieneś posiadać zaporę. W systemie Windows powinna być ona włączona ( standardowo ) , jeżeli nie jest zawsze możesz ja aktywować - instrukcja .
Zalecam jednak zainstalować programowy firewall ( skuteczniejszy ) , polecam : Comodo firewall . Występuje w postaci Internet Security z oprogramowaniem antywirusowym, wystarczy przy instalacji odznaczyć moduł antywirusowy a zainstaluje się sam firewall.
Zalecam również odznaczyć wszelkie dodatki podczas instalacji...
Jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem wyłącz ochronę DEFENSE+ ( ochrona HIPS )

Opis, konfiguracja Comodo firewall

Polecam również :

[PORADNIK] Bezpieczeństwo systemu Windows

Pozdrawiam .
SECURITY : Shadow Defender + Comodo Firewall z HIPS + KeyScrambler professional + Zemana AntiLogger + Peerguardian + Acronis True Image

Dołączona grafika
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Chile Willow z Zephyr 

• PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 46

Napisano 03 September 2010 - 21:04

Ok, a jak działa z Esetem, będzie wszystko dobrze? I jeszcze jedno: Comodo dużo zżera pamięci i CPU? Bo mam dość słaby komp (1.8 procek i 256 RAm choć za dwa dni będę miał 1 gb ramu.)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Shadow Defender 

• Anti-Logger
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjaciel forum
  • Postów 1122

Napisano 03 September 2010 - 21:32

Przy 256 mb ? Sam Windows XP wymaga 256-512 ramu :) . Nie pożera za wiele pamięci. Przez ponad rok czasu miałem zestaw : NOD32 + COMODO FIREWALL. Wszystko chodziło pięknie, tak więc POLECAM .

Przedstawiam test firewalli grupy matousec

http://www.matousec....nge/results.php

Jak widać Comodo jest na 1.miejscu, uzyskał 100 %.
Testy grupy matousec polegają głównie na testach ochrony HIPS w comodo jest to moduł DEFENSE+. Jak widać, ochrona HIPS w tej zaporze jest znakomita . Przyjrzyj się ile % uzyskały firewalle te w znanych pakietach INTERNET SECURITY. Jedynie Kaspersky posiada dobry HIPS...

Pozdrawiam.
SECURITY : Shadow Defender + Comodo Firewall z HIPS + KeyScrambler professional + Zemana AntiLogger + Peerguardian + Acronis True Image

Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Chile Willow z Zephyr 

• PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 46

Napisano 03 September 2010 - 22:07

Faktycznie mało pobiera pamięci i CPU. Bardzo fajny programik. Tylko 256 Mb, ponieważ jest stary komputer (kupiłem go 5-6 temu..), ale jutro czy pojutrze zakładam kostkę 1 gb.
A czy można jakoś zeskanować mój komp tym Comodem? Czy trzeba mieć pełny zestaw firewall+Antywirus?
Mam włączony Comodo przez ok. 30 min. i już zablokował 13 prób włamań !! A o co chodzi w zakładce Podsumowanie - ruch sieciowy? Są tam pokazane zazwyczaj trzy programy: ekrn 100%(antywirus), system oraz svchost, oba te programy mają po zero %, to dobrze?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafcio 

• Stały użytkownik
  • PipPipPip
  • Grupa Stali użytkownicy
  • Postów 167
  • Rejestracja Sat, 16 Jan 10

Napisano 04 September 2010 - 07:57

Tą liczbą włamań się nie przejmuj. To jest liczba tych połączeń które zablokowałeś. Tylko uważaj co w Comodo blokujesz, bo zablokujesz sobie gre i już w nią przez net nie pograsz itd.

Według mnie świetny zestaw Antywirusowy to Avira + Comodo + Od czasu do czasu Malwarebytes

Naprawdę bardzo skuteczny.
Dołączona grafika
1

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Shadow Defender 

• Anti-Logger
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjaciel forum
  • Postów 1122

Napisano 04 September 2010 - 08:53

@Chile Willow z Zephyr Ikona - Wszystko jest w porządku :) Tak jak napisał przedmówca - liczbą zablokowanych połączeń się nie przejmuj.
Ruch sieciowy - Wykaz aplikacji korzystających z ruchu sieciowego. Przedstawione są te aplikacje które pobierają najwięcej % jak i najmniej .
Jeżeli chciałbyś mieć w Comodo antywirus, musisz go doinstalować przy instalacji w pakiecie COMODO INTERNET SECURITY .
Pamiętaj, przed tą czynnością musisz odinstalować ESET NOD32 ANTYWIRUS .

Dołączona grafika
1

Opcje tematu:

Strona 1 z 1