Przetestowane na Dragon Age: Origins i pirackiej płycie DVD z bodajże Oblivionem. Ucieszony naprawą problemu z kartą graficzną^^ postanowiłem zainstalować Dragon Age. Niestety, napęd uparcie nie czytał płyty numer 2 - instalacja z płyty numer 1 przeszła normalnie. Po ponownym uruchomieniu kompa nie czyta już żadnych płyt. Możliwe też że to z napędu dochodzą raczej niepokojące dźwięki jakby wibracji czy tarcia. Mogę coś zrobić z tym napędem samemu czy znów mam sprawiać sobie zakup
P.S. Od jakichś dwóch tygodni napęd czasem odmawia otwarcia się w celu włożenia bądź wyjęcia płyty. Nie brzmi to wszystko za dobrze...
Strona 1 z 1
Problem z napędem... ... czyli niczego nie czyta i jeszcze buczy (?)
Napisano 03 September 2010 - 20:57
Nie dziw się że nie chce czytać pirata (i dobrze)
Wibracje występują na piracie w trakcie wczytywania płyty tak ?
Być może płyta jest porysowana.
Rozkręć napęd, przeczyść.
Wibracje występują na piracie w trakcie wczytywania płyty tak ?
Być może płyta jest porysowana.
Rozkręć napęd, przeczyść.
Napisano 03 September 2010 - 21:29
Dragon Age jest oryginalny - i dobrze, od jakiegoś czasu jestem przeciwko piratom, ale to inna sprawa. Będę w stanie sam rozkręcić i wyczyścić napęd, nie jest to sprawa dla fachowca? Płyta jest perfekcyjnie gładka.
Napisano 04 September 2010 - 10:04
Ściągnąłem najnowszy firmware, nie ma różnicy. Mój napęd to DVDRAM GSA-4163B. Co najciekawsze, niektóre płyty czyta - na razie wygląda na to że czyta filmy i programy użytkowe, na ogół, a stanowczo nie ma ochoty czytać płyt z grami, oryginalnymi czy pirackimi.
Napisano 04 September 2010 - 10:13
słuchaj, być może to co napiszę, nie wyda Ci się zbyt pomocne, ale w obecnej chwili napęd kosztuje ok. 70 zł (http://www.proline.p...EON+IHAS124+O+B). Wiem, sam po sobie, że kombinowanie, to nie za dobry pomysł
jeśli chcesz to możesz się upierać, i czyścić, dmuchać i chuchać, ale to więcej zachodu niż to wszystko warte. No chyba, że faktycznie krucho stoisz z kasą, to próbuj, jednakże po tym co napisałeś, to zachowanie Twojego napędu wg. mnie pokazuje, że powoli jego żywot dobiega końca.
jeśli chcesz to możesz się upierać, i czyścić, dmuchać i chuchać, ale to więcej zachodu niż to wszystko warte. No chyba, że faktycznie krucho stoisz z kasą, to próbuj, jednakże po tym co napisałeś, to zachowanie Twojego napędu wg. mnie pokazuje, że powoli jego żywot dobiega końca.
"chyba Cię suty szczypią" - rzekł ariasz... po prostu wymiękłem :D
AMD PHENOM II X2 550
MSI 870-C45
SAPPHIRE RADEON HD 4850 VAPOR X
GOODRAM 2x2GB DDR3-1333 DUAL CHANEL CL9
FORTRON 450W
SEAGATE x2 500GB 7200rpm
SEAGATE 150GB 7200rpm
AMD PHENOM II X2 550
MSI 870-C45
SAPPHIRE RADEON HD 4850 VAPOR X
GOODRAM 2x2GB DDR3-1333 DUAL CHANEL CL9
FORTRON 450W
SEAGATE x2 500GB 7200rpm
SEAGATE 150GB 7200rpm
Napisano 04 September 2010 - 10:18
I tak pewnie zrobię - chuchanie i dmuchanie nie daje rezultatów. Dzięki za pomoc.
Aha, i jeszcze P.S. - jest jakiś sposób na przekonanie się czy to wina napędu czy czegoś innego?
Pożyczyłem od znajomego napęd aby upewnić się czy to w nim rzecz. i wciąż nie czyta płyt. Nie że komputer zacina się albo coś w tym guście, po prostu nie widzi płyty w napędzie
P.S. Czy ktoś zna stronę z której mógłbym ściągnąć sterowniki do tego napędu? Odszukanie ich w internecie to Syzyfowa praca, a mądra aplikacja Driver Updater nie pomaga.
Aha, i jeszcze P.S. - jest jakiś sposób na przekonanie się czy to wina napędu czy czegoś innego?
Pożyczyłem od znajomego napęd aby upewnić się czy to w nim rzecz. i wciąż nie czyta płyt. Nie że komputer zacina się albo coś w tym guście, po prostu nie widzi płyty w napędzie
P.S. Czy ktoś zna stronę z której mógłbym ściągnąć sterowniki do tego napędu? Odszukanie ich w internecie to Syzyfowa praca, a mądra aplikacja Driver Updater nie pomaga.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc